Libazúza-kocsonya
- só
- szem egész bors
- fej vöröshagyma
- 1 szelet zeller
- 3 petrezselyemgyökér
- 3 sárgarépa
- 5 liter víz
- 1,5 kg libaaprólék
- 1 kg libazúza
Elkészítés:
Megtisztítjuk a zúzákat és a csontos aprólékot, lehetőség szerint minden zsiradékot leszedünk. Feltesszük főni az öt liter vízben. Ha felforrt, leszedjük a habját, és kicsire állítjuk alatta a tüzet, hogy lassan, gyöngyözve forrjon. Lehúzzuk a hagyma külső, piszkos héját, de a többit rajta hagyjuk. Meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, majd mindet belerakjuk a fövő levesbe. Hozzádobjuk a borsot is. Nagyon kevés sót teszünk hozzá, épp csak egy kávéskanálnyit. Fedő nélkül főzzük tovább mindaddig, míg a rajta lévő lé a felére nem csökken. Ennyi idő alatt a zúza is finom puha lesz. Sóval ízesítjük, majd leszűrjük. A levet teljesen kihűtjük. Ha már hideg, akkor könnyen le tudjuk róla szedni a zsírt. Kis formákban szépen elrendezzük a zúzát meg a zöldségeket (a csontos részekre nem lesz szükség), felöntjük a kissé felmelegített, zsírtalanított lével, végül hideg helyen dermesztjük. Tálalás előtt meleg vízbe mártjuk a formákat, így könnyen ki tudjuk azokból borítani.